Bokbloggsjerka 18-21 mars

Det finns en hel uppsjö med olika veckoteman/frågeställningar för bokbloggar numera, en av mina favoriter (och som jag brukade köra på min gamla blogg) är bokbloggsjerkan som Annika lägger ut varje helg. Förhoppningsvis blir det en återkommande händelse framöver.

I den här veckans bokbloggsjerka undrar Annika:
Har du någonsin haft en ”book hangover”, det vill säga en bok som tar slut på tok för tidigt och lämnar ett sådant avtryck/tomrum att du inte riktigt förmår dig plocka upp en ny bok för att aktivt försöka komma över den? Vilken i så fall?

Den som jag minns allra tydligast att det tog ganska lång tid för mig att komma över var ”The Fault in Our Stars”, det var ju ganska mycket utav en känslomässig berg- & dalbana att läsa den och efteråt var det ganska tufft att öppna nästa bok. Vad läser man efter TFIOS liksom? Jag läste den ganska direkt efter att den kom ut då John Green länge har varit en sån författare som får mig att förhandsboka böckerna som han ger ut, så jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på.

The Storyteller” av Antonia Michaelis var också en sån bok som jag behövde andas ut lite efter, det tog väldigt lång tid att läsa den också då handlingen är tung. Men det är en väldigt läsvärd bok som även finns på svenska sedan något år tillbaka med titeln ”Sagoberättaren”. Den klassas som ungdomsbok/YA, men jag tycker att den hade gjort sig lika bra som vuxenbok, det är väldigt tunga ämnen som tas upp i boken (missbruk, våldtäkt, trasiga familjer mm). Jag hade helt andra förväntningar på boken och hade inte en aning om hur tung och ”mörk” den skulle vara, även om den var otroligt bra. 

Jellicoe Road” av Melina Marchetta var väl också en sån bok jag behövde lite tid att bearbeta, mycket för att smälta det berättartekniska och hur allt pusslas ihop. Det tog väl tre gånger eller något sånt innan jag läste ut hela, för jag gav alltid upp efter ett par sidor och tyckte inte att jag fattade någonting… Men jag läste många bra recensioner och några skrev att de också hade gett upp men sedan gett den ännu ett försökt och det bara gäller att fortsätta läsa, så jag testade och jeez, vilken bok!  

Det som oftast tar emot för mig är om böckerna har varit känslomässigt jobbiga att läsa eller om de är så otroligt välskrivna/komponerade att alla andra böcker verknar blekna i jämförelse. I vissa fall kan det även ta emot om jag har tvingat mig igenom någon bok som jag inte alls gillar, men då handlar det mer om motivationen. 

Kuriosa: här kan ni läsa om hur jag kände mig efter att ha läst ut ”The Storyteller”.
Jellicoe Road kan man läsa om här.  

Annonser

9 reaktioner till “Bokbloggsjerka 18-21 mars”

  1. TFIOS är en otroligt fantastisk bok som jag fortfarande, efter lång tid sedan läsning, tänker på ibland. Jag blev väldigt nyfiken på Storyteller, har sett den på biblioteket men ännu inte tagit med den hem. Det känns som jag får göra det nästa gång jag är på biblioteket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s